Izvorând din necesitatea înfăptuirii unei justiţii cât mai eficiente pentru justiţiabilii din judeţul Brăila, odată cu înfiinţarea Judeţului Brăila, în luna februarie 1968 a luat fiinţă Tribunalul Brăila, prin Decretul nr. 3667/1968.

Clădirea, situată pe str. Călăraşi nr.47, aparţine Ministerului Justiţiei. În clădire funcţionează Tribunalul Brăila, Judecătoria Brăila şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Construcţia clădirii a început în anul 1977 şi a fost finalizată în octombrie 1983, arhitectul având în vedere păstrarea stilului arhitectonic al clădirilor aflate în zonă, avizat de Institutul de Proiectare Brăila.
Suprafaţa terenului este de 2720 mp, suprafaţa construită este de 2484 mp, iar suprafaţa desfăşurată este de 3599mp, clădirea având demisol, parter şi 3 etaje. Ulterior, în anul 1995 s-au efectuat lucrări de consolidare din punct de vedere al rezistenţei şi igienizării clădirii, lucrări finalizate în anul 1996.
Iniţial au existat 4 săli de şedinţă amplasate pe 2 nivele, parter şi etajul 2, ulterior, datorită necesităţilor s-au creat încă 2 săli de şedinţă de dimensiuni mai mici la parterul clădirii. Pe lângă acestea mai funcţionează un număr de 89 de birouri şi arhivele Judecătoriei şi ale Tribunalului Brăila.